Sezonowanie styropianu – wszystko, co powinieneś wiedzieć na ten temat

Styropian styropianowi nierówny. Jedne płyty mogą mieć lepsze właściwości izolacyjne, czy bardziej stabilne wymiary, inne mniej. Z czego wynikają te różnice? Wszystko zależy od jakości wykonania, czyli od tego, jak przebiegała produkcja. W przypadku styropianu dzieli się ona na kilka etapów. Jednym z nich jest sezonowanie styropianu. Jest ono kluczowe. To właśnie o tego procesu zależą w dużej mierze parametry termiczne i stałość wymiarowa, które są tak ważne dla uzyskania skutecznej izolacji. Co oznacza i jak wygląda sezonowanie styropianu, czemu jest ono tak istotne? Na te pytania odpowiadamy w dzisiejszym wpisie.
Sezonowanie styropianu – czym jest?
Sezonowanie styropianu zwykle kojarzone jest z leżakującymi w paczkach płytami, które po prostu muszą „odczekać swoje”, aby można je było potem wykorzystać do izolacji. Nic bardziej mylnego, bo właściwe sezonowanie tego materiału ma miejsce już w trakcie jego produkcji w fabryce. W jakim momencie? Już wyjaśniamy.
Samo produkowanie styropianu to proces złożony. Upraszczając, można to podzielić na trzy etapy: spienianie, sezonowanie, następnie w zależności od zastosowanej przez producenta technologii – blokowanie lub formowanie. W dalszym etapie potrzebne będzie sezonowanie styropianu.
Spienianie ma na celu zmiękczyć surowiec, czyli w tym przypadku chodzi o kuleczki polistyrenu. Te są podgrzewane parą wodną, dzięki czemu zwiększają swoją objętość od 15 do nawet 65 razy, czyli ekspandują. W tym czasie zamyka się też ich struktura. Następnie granulat zostaje schłodzony, dopiero wtedy można zacząć go sezonować, a o tym, w jaki sposób powiemy sobie szczegółowo nieco później. Mieliśmy przywilej oglądać ten proces na żywo podczas jednego ze szkoleń - akurat proces produkcji obejmował grafitowy styropian Arsanit w jego konińskiej fabryce.
Blokowanie to etap, gdzie spienione, wyekspandowane i wysezonowane granulki trafiają do maszyn formujących duże bloki styropianowe. Te z kolei zostają poddane dalszemu sezonowaniu w magazynach. To jak długo będą tam leżakować, uzależnione jest od gęstości materiału. Może to potrwać od jednego do kilku tygodni. Tak przygotowane bloki są potem cięte na płyty o odpowiedniej grubości i wymiarach. Te o profilowanych krawędziach zostają dodatkowo poddane frezowaniu.
Drugim sposobem tworzenia styropianu jest formowanie. Ta metoda jest wykorzystywana w przypadku styropianów specjalistycznych np. wodoodpornych. Tutaj nie ma cięcia, a każda z płyt powstaje oddzielnie w specjalnej formach.
Sezonowanie styropianu – ile trwa i jak przebiega?
Wiesz już mniej więcej, jak wygląda produkcja styropianu, ale pora powiedzieć więcej na temat samego momentu sezonowania.
Po wstępnym spienianiu granulat osusza się i schładza. Teraz już można zacząć właściwy proces sezonowania styropianu, czyli jego tzw. aktywacji. Powietrze atmosferyczne dyfunduje do wnętrza mikrogranulek polistyrenowych, wnika tam przez cienkie ścianki. Takie zjawisko jest możliwe dzięki panującemu w ich wnętrzu ciśnieniu, które jest niższe od atmosferycznego, na skutek skroplenia poroforu (środka użytego do spieniania). Po czasie porofor wyparowuje, czyli wydostaje się na zewnątrz z granulek. Ich masa maleje i z czasem tracą one zdolność do ponownego zwiększania objętości (ekspandowania). Dlatego wszystko musi przebiegać sprawnie i w odpowiednim czasie.
Sezonowanie przeprowadza się wyspecjalizowanych przewiewnych i antyelektrostatycznych silosach, których konstrukcję wspierającą stanowią najczęściej stalowe ocynkowane rury.
Ile trwa etap sezonowania styropianu w silosach? Jest to kwestia indywidualna, która zależy od rodzaju wyrobu, jak i gęstości. Czas stabilizacji granulek wynosi zwykle od kilku do kilkunastu godzin. Im większa gęstość materiału, tym dłużej powinno trwać sezonowanie.
Przypomnijmy, że sezonowanie w magazynach ogromnych bloków styropianowych (z których tnie się płyty o konkretnych wymiarach) również zależy od ich gęstości i trwa zwykle od kilku dni do kilku tygodni.
Jeśli wszystko przebiegnie prawidłowo, styropian zyska odpowiednią stabilność wymiarową i izolacyjność termiczną.
Sezonowanie styropianu – jak wpływa na jakość termoizolacji?
Wiesz już, jak odbywa się sezonowanie styropianu, ale dlaczego jest ono takie ważne? Ma ono wpływ na termoizolacyjność materiału. Ponadto to właśnie podczas sezonowania kształtuje się stabilność wymiarowa wyrobu. Co to dokładnie oznacza? Po pocięciu i zamontowaniu płyt np. na elewacji, w strefie podłogowej, czy dachowej ich wymiary nie ulegną zmianie. Będzie to po prostu dobry jakościowo styropian, który nie będzie się odkształcał.
Jak rozpoznać tę dobrą jakość styropianu?
Przed zakupem warto zapoznać się z deklaracją właściwości użytkowych, którą podaje producent. Istotny jest wskaźnik stabilności wymiarów podawany w procentach w dwojakiej postaci. Chodzi tu parametr DS(N), czyli stałe normalne warunki laboratoryjne, natomiast DS(70,-) oznacza warunki w określonej temperaturze i wilgotności. Ich wartości wynoszą od 1 do 10, a im niżej, tym różnice wymiarowe będą mniejsze.
Przykładowo, jeśli stabilność styropianu wynosi DS(N)2, wskazuje, że wymiar może się różnić od zadeklarowanego o 0,2% maksymalnie. Jeśli więc długość płyt wynosiła 1000 mm, może się ona skurczyć do 998 mm. Analogicznie DS(N)5 oznacza skurcz o 0,5%, czyli wymiar zmniejszy się maksymalnie o 5 mm.
Niektórzy producenci, chcąc uzyskać jak najlepszą stabilność wymiarową oferowanych płyt, stosują tzw. wydłużone sezonowanie. Proces przeprowadzony w warunkach laboratoryjnych w temperaturze 23°C i wilgotności ok. 50% stabilizuje skurcz po upływie około 2 miesięcy.
Zapraszamy do zakupu styropianu (wysokiej jakości i dobrze wysezonowanego) w hurtowni internetowej izolacjeGT.
W tej samej kategorii
- Przepisy dotyczące budowy domów jednorodzinnych bez pozwolenia – zmiany w 2025 roku
- Wełna mineralna Ursa Silver – ocieplenie poddasza i ścian za niewielkie pieniądze!
- MULTIMAX 30 PRO od Isover z najniższą lambdą na rynku – porównanie z innymi materiałami izolacyjnymi
- Folia w płynie - jak ją stosować?
- Wełna Isover – jak dobrać odpowiednią grubość izolacji?
Komentarze