Jak powstaje styropian EPS?

Komentarze: 0 Odsłon: 359

Zastanawiałeś się kiedyś, zastanawiałaś jak powstaje styropian? Ten jeden z najpopularniejszych materiałów termoizolacyjnych? Przebieg jest podzielony na etapy, które prześledzimy krok po kroku, tak aby pokazać ci, w jaki sposób produkowane są płyty styropianowe EPS. Mawiają, że obraz jest wart więcej niż 1000 słów. Prezentujemy film, stworzony przez PSPS (Polskie Stowarzyszenie Producentów Styropianów), który cały proces techniczny w obrazowy sposób. Jeśli masz dom to jest bardzo prawdopodobne, że masz też ocieplenie któregoś z jego elementu (izolowane ściany, fasady dach czy strop). W tym materiale poznasz jak powstaje jeden z elementów twojego domu. A tu - w dobrej cenie - przykład jak może wyglądać produkt finalny styropian elewacyjny Arsanit.

Na początku był granulat

Surowcem w procesie powstawania styropianu jest polistyren PS (pochodna ropy naftowej). Do fabryki dostarczany jest w formie twardego szklistego granulatu. Kulki polistyrenowe maja średnice od 0,2 do 2,5 mm. Granulat poddawany jest procesowi wstępnego spieniania, który polega na jego  podgrzewaniu parą o temperaturze około 90 st. C. Ma to doprowadzić do zmiękczenia materiału. Procedura ta jest stosunkowo krótka - trwa 2-5 minut. I w tym momencie polistyren PS staje się EPS. Ta litera E to oznacza ekspandowanie - czyli poszerzanie, rozszerzanie. Słowem granulat pod wpływem temperatury zwiększa swoją objętość - nawet 60-krotnie - i tak, dzięki odrobinie fizyki tworzy się baza styropianu nazywanego już odtąd EPSem. Jest to jeden z najważniejszych etapów produkcji styropianu.

Procent styropianu w styropianie.

Wstępne spienianie - ekspandowanie - granulatu polistyrenu, czyli pierwszy etap produkcji - ma wpływ na gęstość finalnego produktu. Im bardziej rozszerzy się granulat tym mniejszą przyjmie gęstość. Co oznacza, że tu lezy tajemnica gęstości płyt styropianowych. A ich gęstość ma bezpośredni wpływ na najważniejsze parametry izolacji - współczynnika przenikania ciepłą (lambada) oraz twardość (parametr CS). 

Sezonowanie styropianu

Spieniony surowiec w postaci perełek trafia do silosów w których leżakuje. Etap ten trwa od kilku do kilkunastu godzin i zależy od wstępnego poziomu spienienia (gęstości). Im większa gęstość tym dłużej trwa sezonowanie.

Formowanie bloków styropianu

Po sezonowaniu materiał trafia do urządzania, które formuje duże bloki gotowego materiału. Tu też udział bierze para wodna - jednak o nieco większej temperaturze niż przy spienianiu wstępnym. Ma ona temperaturę około 110-120 st. C. następnie bloki są sezonowane - trwa to kilka tygodni.

Cięcie bloków na płyty styropianowe

To końcowy etap produkcji. Duże bloki cięte są na płyty o określonych grubościach. W ofercie producentów znajdują się styropiany o grubości płyt od 1 do 30 cm. Choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby wytworzyć styropian o grubości 1 metr. Bardzo często klienci zamawiają płyty o frezowanych krawędziach - wymaga to dodatkowego użycia maszyny frezującej.

Nieco inaczej wygląda proces tworzenia płyt w przypadku styropianów specjalistycznych - np. wodoodpornych. Nie są one cięte z bloku ale formowane (prasowane) jako pojedyncze płyty -bardzo fajnie widać ten etap na filmie (2:47). Następnie płyty pakowane są w folie i etykietowane. I tak trafiają (lub już trafiły) na Twoją budowę. A stąd już bardzo prosta droga na Twoją budowę. Wystarczy kupić EPSa w naszym sklepie online - zawsze w dobrych cenach!

Grafika: Wiki, autor: Sei, licencja:CC BY-SA

Komentarze

Leave your comment